Andrahandsuthyrning

Om att hyra ut i andra hand i Brf Runö Park.

Det är några saker du bör tänka på innan du hyr ut din bostadsrätt i andra hand, gör du fel kan du riskera att faktiskt bli av med din bostad.

Så här går du tillväga:
Ansök skriftligt eller via mail till bostadsrättsföreningens styrelse om att få hyra ut lägenheten i andra hand. Det räknas som andrahandsuthyrning även om du inte tar betalt. Ange varför du vill hyra ut lägenheten, till vem och för hur lång tid. Om styrelsen inte går med på att du hyr ut ska de meddela dig skälen till sitt beslut.

Vilka regler gäller?
Du har rätt att hyra ut lägenheten om du har »beaktansvärda skäl« enligt bostadsrättslagen. Det kan vara att du ska arbeta eller studera på en annan ort, är borta på grund av sjukdom, militärtjänstgöring eller om du vill provbo med din partner. Om styrelsen avslår din ansökan kan du överklaga till hyresnämnden. Hyr du ut lägenheten utan styrelsens medgivande riskerar du att bli av med nyttjanderätten. Då har föreningen rätt att säga upp dig och tvinga dig att flytta.

Hur mycket tar man betalt?
Vad du har i avgift och i lånekostnader har inget att göra med vad du får ta i hyra av din hyresgäst. Hyran som du begär av andrahandshyresgästen ska vara en så kallad brukshyra. Det är en hyra i samma nivå som liknande hyreslägenheter i allmännyttiga bostadsföretag har. Du kan ringa dem för att få en uppgift om skälig hyra. Om du väljer att hyra ut lägenheten möblerad kan du öka hyran med 10 till 15 procent.

Skriv kontrakt
Hyresavtal ges av styrelsen. Skriv ett hyresavtal med din hyresgäst, även om det är din kompis. Gå tillsammans igenom lägenhetens skick och skriv att lägenheten ska slutstädas så att den ser ut som när du lämnade den. Skriv även att hyresgästen är skyldig att teckna egen hemförsäkring. Undvik långa hyrestider – du kanske behöver flytta tillbaka tidigare än planerat.  

Kostnad:

Föreningen tar en avgift på 500kr per andrahandsuthyrning för att täcka administrativa kostnader. Denna summa skall betalas in på föreningens konto innan inflyttning sker.

Tänk också på att:

Du blir hyresvärd till din hyresgäst (du är fortfarande ansvarig gentemot föreningen). Be att få ta del av en kreditupplysning (www.upplysning.se) kostar ca 40kr.
Om hyrestiden är längre än två år – skriv ett avtal där hyresgästen avsäger sig besittningsrätten till lägenheten, för att undvika att hyresgästen får rätt att bo kvar i bostaden när du vill ha den tillbaka. Alt. Skriv kontraktet på mindre tid än 9 mån och förläng senare kontraktet.

ANSÖKAN OM ATT FÅ HYRA UT I ANDRA HAND, KLICKA HÄR!


Välkommen

Välkommen till www.brfrunopark.n.nu.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)